Creació del Cos d'Enginyers


El 17 d'abril de 1711, el rei Felip V va aprovar el Reial Decret, expedit a Saragossa, el projecte presentat per D. Jorge Pròsper de Verboom, quedant constituït el Cos d'Enginyers , sent aquesta la que es considera com data d'antiguitat de l'Arma d'Enginyers.


El personal que tenia Verboom per exercir la direcció del cos es reduïa a un secretari, càrrec que consta va ser ocupat pel seu fill D. Isidre, i dos designats. Amb aquest petit equip i sense abandonar les campanyes militars va portar endavant l'organització dels Enginyers Militars. Es van establir les categories següents:


  • Enginyer General, Cap superior de tots els enginyers
  • Enginyer en Cap o de Província
  • Enginyer en Segon
  • Enginyer en Tercer
  • Designador


Comença Verboom l'organització del Cos simultaniejant les campanyes militars amb la formació i preparació dels enginyers i tot això no exempt de problemes i entrebancs degut tant a la situació política d'Espanya, com a l'extensió territorial dels seus dominis. El lloc de la vila de Cardona, en 1711, va ser la primera actuació militar que va tenir el Cos. Continuarà les seves actuacions en el lloc de Barcelona (1713-1714) i es consolidarà amb les expedicions a Sicília i Sardenya, les campanyes de Itàlia, la recuperació de Menorca i en els setges de Gibraltar.





D. Jorge Pròsper de Verboom augmenta el nombre d'Enginyers i sobretot d'Enginyers d'origen espanyol, però continua una notable influència estrangera: italians, francesos, suïssos i belgues són els cognoms més nombrosos. La gran capacitat de Verboom fa que el cos es consolidi ràpidament, adquireix aviat una forta solidesa i prestigi, però sorgien dificultats de Comandament i dependències.